Co jsou ty zlé sacharidy ? To jsou ty umělé zpracované, ve kterých je málo vlákniny a které rychle zvyšují hladinu vašeho krevního cukru.
Jakmile pak poklesne, obvykle asi za hodinu, tělo začne mít pocit hladu a začne toužit po dalších a dalších sacharidech.
Právě tento začarovaný kruh nutí lidi přejídat se.
Bílá mouka a cukr jsou hlavním problémem špatných sacharidů. Má je každý a málokdo vůbec ví, jak je v každodenním používání nahradit.
To znamená, že byste se jim měli vyhnout, i když to bohužel nemusí být zrovna jednoduchá volba.
Potřeba vyhnout se bílému pečivu, šťávám, polevám, posypkám na zmrzlině, většině dresinků, sladkým limonádám, špatným cereáliím, a sladkostem.
Pamatujte si, že cukry se ve složení potravin většinou ukrývají pod názvy s příponou óza, jako fruktóza nebo celulóza.
Avšak vaše tělo je velmi chytré, proto vám samo řekne, jestli mu dáváte špatné cukry, a to tak, že hodinu po jejich konzumaci budete buď znovu hladoví, anebo ospalí.
Dobré cukry, včetně nutričně bohatého ovoce a zeleniny, jsou absolutně nejlepším zdrojem vitamínů a antioxidantů, které posilují vaši imunitu a doplňují složky, které tělo potřebuje po svém boku při cvičení.
Mnoho lidí si neuvědomuje, že dobré sacharidy nám vlastně pomáhají hubnout, protože zpomalují absorpci jídla. A váš krevní cukr, tak neprožije tu jízdu, kterou jsem již popisoval.
Ve výsledku máte díky dobrým cukrům delší dobu pocit nasycení. Dobré sacharidy naleznete v celozrnném pečivu, těstovinách, v hnědé rýži a také v ovoci a zelenině.
Oblíbené zdroje dobrých cukrů jsou ve sladkých bramborách, řepě a lilku. Poté, co sníte dobré sacharidy, budete mít celý den dostatek energie.
Chutné, ale špatné cukry si pak můžete nechat v menší míře na (jeden den v týdnu), kdy krapet zhřešíte a dovolíte tělu si na něčem za odměnu pochutnat, a mít tak vše pod kontrolou.