PRŮVODCE VÝŽIVOU

Fitness osobní a kondiční trenér Daniel Gartus tejpování celého těla Valašského Meziříčí

Základ výživy

Organismus má šest základních živin, které dělíme na makronutrienty, mikronutrienty a vodu.

Makronutrienty – slouží k zajištění energie. Patří mezi ně bílkoviny, sacharidy a tuky.

Mikronutrienty – dodání energie nemají v popisu práce, ale přesto jsou pro správnou funkci organismu nepostradatelné. Patří mezi ně vitamíny a minerální látky.

SACHARIDY

Fitness osobní a kondiční trenér Daniel Gartus tejpování Valašského Meziříčí

Sacharidy jsou pro člověka nejvýznamnějším zdrojem energie.

Některé orgány jsou na příjmu sacharidů dokonce závislé (nervová soustava, červené krvinky, dřeň nadledvinek). V lidském organismu se sacharidy vyskytují ve dvou formách – jako glukóza (krevní cukr) a glykogen (zásobní cukr v játrech a svalech).

DĚLENÍ SACHARIDŮ

Monosacharidy a disacharidy se označují jako “jednoduché” sacharidy neboli cukry.

Rychle se vstřebávají do krve, prudce zvyšují hladinu krevního cukru a hormonu inzulínu, který přenáší cukr do buněk, což má za následek brzký pocit hladu.

Kromě toho se jednoduché sacharidy velmi rády ukládají do podkožního tuku. Jednoduché sacharidy by měly být ve stravě zastoupeny co nejméně (s výjimkou ovoce) a ideálně pouze po náročném tréninku.

Polysacharidy označujeme jako “složené” (komplexní) sacharidy.

Do krve se uvolňují postupně a pomáhají udržovat stálou hladinu krevního cukru a delší pocit sytosti. Polysacharidy obsahují celozrnné obiloviny a pečivo, rýže, luštěniny a brambory.

Tyto sacharidy by měly v jídelníčku převažovat nad těmi “jednoduchými”.

Vláknina je označení pro nestravitelné oligosacharidy a polysacharidy.

Slouží jako “potrava” pro prospěšné bakterie tlustého střeva a působí pozitivně na lidské zdraví. Vláknina je obsažena v zelenině, ovoci, celozrnných obilovinách a luštěninách. Denní příjem vlákniny má být minimálně 30 gramů.

Fitness osobní a kondiční trenér Daniel Gartus tejpování Valašského Meziříčí

Příjem sacharidů

Obecně platí, že by měly sacharidy tvořit 50 – 55 % celkového denního příjmu energie. V závislosti na intenzitě, charakteru pohybové zátěže a také na individuálním cíli (hubnutí, udržování nebo nabírání hmotnosti) se pak jejich množství upravuje.

Při hubnutí sacharidy mírně omezte a pohybujte se spíše v rozmezí 40 – 45 % denního příjmu energie.

Naopak při vysoce náročném silovém tréninku na sacharidech přidejte (vytrvalci lépe těží z vyššího příjmu tuků).

Vhodné zdroje sacharidů

brambory

rýže (basmati)

celozrnné obiloviny (ovesné vločky, quinoa, pohanka)

žitné pečivo

luštěniny

ovoce a zelenina

trener@gartus.cz

Tento příběh začal v roce 2009. Oficiálním Trenérem od roku 2017
Nyní je rok 2021 a já jsem stále tady.
Den za dnem píšu svůj příběh. A pomáhám psát příběh dalším. Posouvat se společně dál. Osvětlovat cestu druhým, svým vnitřním světlem.
Zvítězit sám nad sebou je prvořadým cílem mého tréninku. Soustředím se na ducha, ne na formu, na podstatu, ne na vnější slupku. Netoužit po tom stát se mistrem kvůli svému egu.

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Duben 2025
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930