PRŮVODCE VÝŽIVOU

Fitness osobní a kondiční trenér Daniel Gartus tejpování celého těla Valašského Meziříčí

Základ výživy

Organismus má šest základních živin, které dělíme na makronutrienty, mikronutrienty a vodu.

Makronutrienty – slouží k zajištění energie. Patří mezi ně bílkoviny, sacharidy a tuky.

Mikronutrienty – dodání energie nemají v popisu práce, ale přesto jsou pro správnou funkci organismu nepostradatelné. Patří mezi ně vitamíny a minerální látky.

BÍLKOVINY

trenér valašské meziříčí

Bez bílkovin by nebyl život. Bílkoviny jsou pro člověka hlavním a zároveň jediným zdrojem dusíku, který je nutný pro stavbu a obnovu všech tělesných tkání.

Z hlediska sportu a posilování je nutné zmínit, že jsou bílkoviny stavebními kameny svalové tkáně.

Bílkoviny se skládají z aminokyselin, které dělíme na esenciální, neesenciální a semiesenciální.

Esenciální aminokyseliny si tělo nedokáže vytvořit samo a je odkázáno na jejich neustálý přísun potravou. Nedostatek esenciálních aminokyselin vede k vážným poruchám organismu a může se vyskytnout například u frutariánů (striktních veganů, kteří konzumují pouze ovoce, ořechy a semena).

Neesenciální aminokyseliny si tělo umí vytvořit samo.

Semiesenciální (podmíněně esenciální) aminokyseliny jsou aminokyseliny, které jsou esenciální jen za určitých podmínek – hlavně v období růstu a při vážných nemocech.

Na rozdíl od sacharidů a tuků si organismus nedokáže bílkoviny uchovávat do větší zásoby.

Bílkoviny však podléhají neustálému metabolismu – denně je degradováno přibližně 100 – 120 gramů aminokyselin (bílkovin), a proto je nutné bílkoviny pravidelně doplňovat stravou, aby nedocházelo k odbourávání svalových bílkovin.

Pokud navíc cvičíte (posilujete), je obrat bílkovin ještě vyšší. To je také důvod, proč jako sportovec potřebujete více bílkovin.

DĚLENÍ BÍLKOVIN

Živočišné bílkoviny

osobní trener, tréninkový plán, coach valašské meziříčí

jsou plnohodnotné, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny v takovém množství a poměru, které jsou blízké potřebě člověka. Vyskytují se v mase, rybách, vejcích, mléku, mléčných výrobcích a sýrech.

S jejich konzumací je spojen také příjem cholesterolu a nasycených tuků, které je nutné si ve stravě hlídat vzhledem ke zvyšování krevního cholesterolu (to se týká především tučného masa).

Rostlinné bílkoviny

trenér valašské meziříčí

jsou neplnohodnotné, protože buď neobsahují všechny esenciální aminokyseliny, nebo je obsahují, ale v nevyváženém poměru.

Rostlinné bílkoviny jsou obsaženy v obilovinách, luštěninách, ořeších a semenech. Aby nedocházelo k deficitu esenciálních aminokyselin, je nutné kombinovat rostlinné bílkoviny z několika zdrojů nebo je kombinovat s bílkovinami živočišnými alespoň v rámci jednoho dne.

Vhodné zdroje bílkovin

Libové maso: krutí, kuřecí, libové, hovězí, králík, zvěřina

ryby, vejce

mléko, kefír, bílé jogurty, tvaroh

sýry do 30%, cottage

celozrnné obiloviny: ovesné vločky, quinoa, pohanka

luštěniny

sója ve fermentované podobě: tempeh, natto, miso

trener@gartus.cz

Tento příběh začal v roce 2009. Oficiálním Trenérem od roku 2017
Nyní je rok 2021 a já jsem stále tady.
Den za dnem píšu svůj příběh. A pomáhám psát příběh dalším. Posouvat se společně dál. Osvětlovat cestu druhým, svým vnitřním světlem.
Zvítězit sám nad sebou je prvořadým cílem mého tréninku. Soustředím se na ducha, ne na formu, na podstatu, ne na vnější slupku. Netoužit po tom stát se mistrem kvůli svému egu.

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Duben 2025
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930