Monosacharidy a disacharidy se označují jako “jednoduché” sacharidy neboli cukry.
Rychle se vstřebávají do krve, prudce zvyšují hladinu krevního cukru a hormonu inzulínu, který přenáší cukr do buněk, což má za následek brzký pocit hladu.
Kromě toho se jednoduché sacharidy velmi rády ukládají do podkožního tuku. Jednoduché sacharidy by měly být ve stravě zastoupeny co nejméně (s výjimkou ovoce) a ideálně pouze po náročném tréninku.
Polysacharidy označujeme jako “složené” (komplexní) sacharidy.
Do krve se uvolňují postupně a pomáhají udržovat stálou hladinu krevního cukru a delší pocit sytosti. Polysacharidy obsahují celozrnné obiloviny a pečivo, rýže, luštěniny a brambory.
Tyto sacharidy by měly v jídelníčku převažovat nad těmi “jednoduchými”.
Vláknina je označení pro nestravitelné oligosacharidy a polysacharidy.
Slouží jako “potrava” pro prospěšné bakterie tlustého střeva a působí pozitivně na lidské zdraví. Vláknina je obsažena v zelenině, ovoci, celozrnných obilovinách a luštěninách. Denní příjem vlákniny má být minimálně 30 gramů.